Istoricul şcolii

Istoricul Şcolii Waldorf din Simeria, ca şi al celorlalte şcoli Waldorf din România, începe după momentul decembrie 1989.

În vara anului 1990, un grup de 14 persoane din zona Simeria-Deva, a avut ocazia să facă o vizită la Şcoala Waldorf ”Perceval” din Chatou-Paris. Pe unii dintre ei, întâlnirea cu colectivul de profesori şi cu elevii unei şcoli Waldorf, i-a marcat pentru tot restul vieţii, determinându-i sa ia această noua direcţie şi să nu se mai întoarcă niciodată la ceea ce făceau înainte. Astfel ia naştere un grup de iniţiativă care se va preocupa de înfiinţarea unei şcoli Waldorf la Simeria.

În aceeaşi vară, grupul de iniţiativă din Simeria, îl întâlneşte pe dl. Hans Spalinger din Humanus-Haus, Elveţia, cel care în anii următori a avut un rol foarte important în dezvoltarea Şcolii Waldorf Simeria. Grupul de iniţiativa ia hotărârea să se pornească pe două directii: întemeierea unei grădiniţe şi a unei şcoli Waldorf precum şi a unui Centru de Pedagogie Curativă şi Terapie Socială, având promisiunea fermă că va fi sprijinit în dificila muncă pe care o începea. Acest sprijin, atât material cât şi moral, a fost primit în toţi aceşti ani, atât din Elveţia, cât şi din Germania şi Franţa.


Existau trei întrebări la care trebuia găsit răspunsul:

-          Iniţiativa era sănătoasă din punct de vedere spiritual ? Care sunt sursele ei ? este motivată de o idee ?

-           Iniţiativa era sănătoasă din punct de vedere social ? Este susţinută şi de alte persoane ?

-          Este sănătoasă din punct de vedere economic ? Răspunde unor nevoi reale ale oamenilor ?


Întreaga activitate care a urmat, a fost răspunsul la aceste întrebări.

Pentru a putea demara cele două iniţiative, a fost nevoie să înfiinţăm două asociaţii nonguvernamentale: Asociaţia pentru promovarea pedagogiei Waldorf Simeria şi Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului Specia a Terapiei Sociale şi Agriculturii Biodinamice Simeria. Aceste asociaţii au colaborat în permanenţă deoarece la început aveau aceeaşi membrii. Primele ajutoare umanitare venite din Elveţia şi Germania, Din partea Fundaţiei Humanus Haus reprezentată de Hans Spalinger şi a Fundaţiei Hilfe reprezentată de Graf von Gallen au permis deschiderea unui magazin, în Simeria, cu vânzări în beneficiul edificării celor două instituţii. În prealabil, cele două personalităţi menţionate, au avut întrevederi la nivel guvernamental şi local  (prefectură şi primărie) pentru a obţine sprijinul şi din partea acestora.

În toamna anului 1990, are loc simpozionul de pedagogie curativă şi de pedagogie Waldorf, la deva. La acest eveniment, au fost prezenţi profesori din Elveţia şi Germania, care au expus pentru prima dată în public în România, principiile unui nou mod de a educa, acela al educaţiei pentru libertate. Din cei aproape 200 de participanţi au fost selecţionaţi primii studenţi ai Seminarului Waldorf de la Bucureşti, ce urmau ca peste un an, să deschidă munca de pionierat în diferite zone ale tării, inclusiv la Simeria. O parte din aceşti studenţi erau chiar membrii ai celor doua asociaţii înfiinţate la Simeria. Pe lângă aceste persoane care au mers în direcţia pregătirii în domeniu, ceilalţi membrii ai asociaţiilor, au rămas să se ocupe de întemeierea fizică a celor două aşezăminte. Astfel în vara vanului 1991, s-au întors primii profesori şi educatori de la pregătire. La grădiniţa Waldorf di Simeria, lucrările de renovare erau începute, şi până în toamnă au fost finalizate, educatoarele şi copiii putând să-şi înceapă activitatea. La lucrările de renovare, au participat alături de părinţii copiilor şi elevi ai şcolilor Waldorf din Elveţia. Grădiniţa Waldorf şi-a început activitatea cu două grupe. Cele doua clase I şi-au început activitatea la Simeria în incinta Liceului Industrial iar la Deva, într-o sală a unei grădiniţe.

În anul şcolar 1992-1993, clasele a II-a de la Simeria şi Deva, împreună cu nou înfiinţata clasă I, îşi desfăşoară activitatea la Simeria Veche, într-un pavilion cu etaj (fosta Şcoală Waldorf din Berna) demontat, transportat şi înălţat în aceeaşi vară. În aceşti doi ani clasele Waldorf au funcţionat ca şi clase experimentale.

În anul şcolar 1993-1994, clasa a III-a (cele două clase Waldorf fuzionează), clasa a II-a şi clasa I îşi încep activitatea într-un pavilion adus din Elveţia, construit pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Simeria în acest scop, pe o perioadă de 99 de ani. Suprafaţa de 1.33 ha, a fost sediul fostului CAP Simeria, cu clădiri vechi ce au trebuit demolate. La aceste lucrări, colaboratori, părinţi, clase Waldorf din Elveţia şi Germania.

În anul şcolar 1994-1995 clasele I-IV din Simeria, Împreună cu cele două grupe de grădiniţă, constituie deja o instituţie de sine stătătoare, cu clădiri proprii şi cu relaţii bune de colaborare cu autorităţile locale şi judeţene.

În anul şcolar 1995-1996, pe lângă clasele primare care au rămas în acelaşi loc, un al doilea pavilion adus din Elveţia găzduieşte clasa a V-a.

În anul şcolar 1996-1997, un al treilea pavilion din Elveţia cu 4 săli de clasă a fost montat, si urmează să găzduiască clasele de gimnaziu. Fosta sală de clasă a clasei a V-a devine sală de euritmie.

În anul şcolar 1998-1999 există deja un ciclu complet clasele I-VIII.

Începe construcţia la clasele de liceu. Un vechi garaj este transformat în sală de sport. La finele acestui an şcolar prima generaţi de absolvenţi ai clase a VIII-a susţine examenul de capacitate obţinând rezultate bune.

În anul şcolar 1999-2000 se înfiinţează clasa a IX-a care funcţionează pe lângă Liceul  UMR Simeria. Clasa a IX-a este găzduită de fosta sală de euritmie.

În vara anului 2000 se continuă munca la clasele de liceu, la această acţiune luând parte timp de două săptămâni şi elevii viitoarei clase a X-a, cei care vor urma să înveţe în acest spaţiu.

În anul şcolar 2000-2001, într-o clădire a fostului CAP, se amenajează un atelier de lucru în lemn în care pot să lucreze simultan 10-12 copii.

În vara anului 2001, se mai termină încă o sală de clasă pentru liceu. Se reuşeşte tot cu ajutorul prietenilor din Elveţia, să se monteze calorifere şi centrale pe gaz, prin aceasta trecându-se de la încălzire bazată pe energie electrică la cea pe gaz.

În toamna anului 2001 se va primii încă un pavilion din Elveţia, pavilion care va cuprinde 4 săli de clasă, săli de materiale, vestiare şi spaţiu expoziţional, aceste săli urmând să găzduiască toate clasele de liceu. Fostele săli ale claselor de liceu vor fi amenajate ca şi ateliere şi laboratoare.


Make a Free Website with Yola.